Flatbed печат

Директен печат

В последните години цифровите технологии за печат масово изместват традиционните офсет и ситопечат. Едно от основните предимства на дигиталните технологии се изразява в многократно по-бързите подготвителни работи, което прави работния процес много по-гъвкав и готов да удовлетвори завишените изисквания на клиента. Например при традиционния офсет за отпечатването на едно изображение трябва да се изработят плаки, по една за всеки цвят, а за четирицветен печат е необходимо изработването на четири плаки. Ясно е, че това е времеемък и трудоемък процес, който прави практически много трудно и скъпо отпечатването на малък брой копия от дадено изображение.

UV-фиксиращи. Това е най-съвременната технология на широкоформатен печат с мастила от течен полимер. Мастилата изсъхват много бързо при облъчване с UV (ултравиолетова) светлина, генерирана от лампи, а отскоро и от диоди.

UV мастилата предоставят много добро качество на печат и се използват предимно при печат на плоскости - така нарените flatbed принтери. Има и roll-to-roll принтери, които използват UV технология, но все още се работи по пластичността и устойчивостта на мастилата върху някои медии.

Технологията позволява директен печат върху разнообразни материали: PVC плоскости, пенокартони, плексиглас, текстил, хартия, алполик, дърво, стъкло, алуминий и др.

Всички плоски машини използват печатащи глави. Макар и много разнообразен, пазара на принтери разчита на наколко основни производителя на глави: XAAR, Toshiba, Spectra, Seiko, Konika-Minolta, Epson.

От броя и вида на главите зависи качеството на отпечатъка. Всяка глава има различен брой отвори (дюзи), откъдето мастилото се изстрелва към медиата. Процесът е сложен и се управлява от дънна платка във всеки един принтер.

Все по-широко използвани са глави с променлив размер на капката, които позволяват RIP софтуера да генерира управлението на изстрелването на капките по такъв начин, че да се постига детайлност там, където са необходими по-фини разработки, а в плътните зони се използват по-големите по размер капки, които дават по-добро насищане.