Лазерно гравиране

Лазерно гравиране и персонлизиране на рекламни сувенири

Лазерното гравиране е подходящо за брандиране на продукти изработени от дърво, стъкло, PVC, плексигласи, стомана, цветни метали, гума, кожи, картони, хартии и др. При обработката на тези продукти лазерния лъч (сноп от енергия) изпарява тънък слой от повърхността на материала от който са направни, като по този начин се образува релеф, а  прецизността на операцията се гарантира от цифрово програмно управление на гравираща система. Лазерът (на английски: laser – light amplification by stimulated emission of radiation) е източник на монохроматична, кохерентна, насочена светлина, тоест лазерът изпуска тънък, добре насочен, кохерентен сноп с постоянна дължина на вълната.

Използването на лазерния лъч, като режещ инструмент има следните предимства:

  • своевременно решава проблеми, свързани с усвояване на нови производства;
  • отпада необходимостта от изработка на сложни и скъпоструващи щанцови инструменти;
  • значително повишава производителността и културата на труда, като се автоматизира производството на единични и дребно серийни детайли;
  • реализират се икономии от оптималното използване на материалите
  • позволява маркиране на обекти с неправилен релеф.

Част от предимствата на лазерното гравиране(лазерно рязане) са високата продуктивност, точността, липса на контакт между инструмента и материала.

Лазерното гравиране дава възможност за персонализация на подаръци, гравиране на сувенири и дърво, гравиране на плакети, гравиране на награди и грамоти, рязане на архитектурни и хоби модели, производствени прототипи и шаблони, декоративни орнаменти, лицеве панели, табели и много други.